Ode aan Ben-Ali-Libi
Van 2018 tot 2021 heeft Het Verhalen Cabinet een aantal keren de vertelling laten zien over het leven en werk van de Joodse goochelaar Ben-Ali-Libi. Het pseudoniem van de Groninger Michel Velleman. Michel Velleman is op 5 januari 1895 in de stad Groningen geboren. Dat is meer dan 125 jaar geleden. In 1943 zijn Michel Velleman en zijn vrouw Anna Speijer in het vernietigingskamp Sobibór vermoord.
Ode aan Prof. Ben-Ali-Libi geeft een indruk van de tijd waarin hij optrad door de liedjes en melodieën uit zijn tijd samen te laten gaan met de originele goochelkunsten die hij heeft vertoond. Het met lichtbeelden geïllustreerde levensverhaal (van Groningen, naar Amsterdam, huwelijk, optreden als goochelaar, naar Westerbork, naar Sobibór) werd afgewisseld met liedjes uit de jaren ‘20-’30 (sommige ook uit programma’s van het “Tip-Top-Theater”) en met goochel-acts uit die tijd, begeleid door vrolijke piano- en klarinetmuziek.
Het verhaal is onder meer tijdens een optreden op een Joods festival, voor de Sociëteit de Harmonie, voor de Reünisten van Vera, in een Groninger Kerk te Rottum en voor het Kunstlievend Genootschap Pictura met enthousiasme ontvangen.
Medewerkers & uitvoerenden
Het Verhalen Cabinet heeft door de jaren heen verschillende producties op de planken gebracht. Deze voorstelling wordt uitgevoerd door de volgende personen.
Het verhaal van zijn leven wordt verteld door Douwe van de Bijl. Zijn verhaal wordt omlijst met muziek. Harold van Hees speelt op piano de muziek. Esther de Boer zingt liedjes uit die tijd. Ze begeleidt met haar klarinet liedjes uit het bekende repertoire van het Tip Top Theater. George Tokaya, goochelaar en illusionist, laat enkele toeren zien uit het repertoire van Prof. Ben-Ali-Libi.