Het begin

Mijn ontmoeting met een “echte goochelaar” begint in Port Said. Ik was 9 jaar toen we uit Indonesië moesten vertrekken.
Daarvoor was er weleens een oom die me een trucje liet zien. Zoals oom Do. Als hij op de suikeronderneming langs kwam moest hij wel altijd iets aan de kinderen laten zien. Mij is één truc bijgebleven, de munt door de hand. Oom Do legde z’n hand op z’n been en drukt de munt dwars door z’n hand. Voor mij als vijfjarige was dit een groot wonder. Maar ik had zoiets van ‘dat kan ik toch nooit‘. Oom Do vertelde nooit hoe hij het deed, hoe ik ook zeurde.

Maar in Port Said veranderde er iets in me. Port Said is een havenstad in het noordoosten van Egypte, aan de Middellandse Zee, waar onze boot nieuwe proviand en brandstof kreeg. Veel schepen uit de Oost lagen in de haven voor anker om bij te tanken. We waren op weg naar Holland. Later bleek “voorgoed”, wat nog steeds vreemd is.

In Port Said kwamen heel veel kleine scheepjes naar onze schip varen, volgepakt en mensen die met lange touwen hun spulletjes aan boord brachten. Ze kwamen aan boort en hun muziek was zo anders dan die ik uit de kampong naast de Suikerfabriek hoorde. Met heel veel trommels en geluid van klappende handen.

En daar was ook een man die gekleed was in een housecoat. Een soort kimono met wijde mouwen die met een brede band werd dichtgebonden. Uit deze mantel kwamen piepende geluidjes.

Daar aan boord van de Waterman verscheen een goochelaar, ik zal deze goochelaar nooit meer vergeten. Ik was net 9 jaar en voor mijn ogen verschenen en verdwenen die hele kleine piepende kuikentjes onder een stel bekers. Ik keek naar een man die steeds “gali gali” riep als hij de kuikentjes iets te eten gaf wat hij onder de bekers tevoorschijn toverde. In en uit de bekers verschenen ronde koekjes die de kuikentjes blijkbaar lekker vonden.

Het was voor het eerst in m’n leven dat ik het Bekerspel zag. En dat in het land waar naar men weleens zegt, het Bekerspel 3000 jaar geleden voor het eerst afgebeeld werd in één van de tempels of piramides. Pas veel later leerde ik tijdens m’n goochellessen en uit boeken hoe deze truc in elkaar stak.

galigali
HoffmannModernMagic-C&B

Allereerste kennismaking met de geheimen van het Bekerspel
(Fragment uit: Prof. Hoffmann, Modern Magic, 1876)

bronboeken

Mijn eerste goochelboeken en tijdschriften met uitleg: Triks, Larette, Hoffmann, het havermout boekje, e.d.

hus plaatjes

De allereerste Hus-plaatjes met een truc