In de illusie
Drie muzikanten, twee actrices en een goochelaar spelen het verhaal over twee Joodse goochelaars en hun vrouwen. De ene goochelaar is de bekende Prof. Ben-Ali-Libi, de andere goochelaar is Prof. Philippini. Beide zijn geboren in de provincie Groningen. We leren hun vrouwen kennen, Anna en Ida. Zij vertellen het verhaal over de goochelaars, maar ook hun eigen rol in de levens van deze mannen. Een goochelaar laat hun nummers zien en drie muzikanten verklanken met een klarinet, een viool, accordeon en zang de sfeer van de vooroorlogse jaren waarin hun levens in de Joodse revue en cabaret wereld zich afspeelden.
IN DE ILLUSIE gaat over joodse artiesten van voor de oorlog; de goochelaars en hun vrouwen zijn vermoord in vernietigingskampen en er was geen goocheltruc die dat kon tegenhouden. IN DE ILLUSIE is een theatraal monument voor twee goochelaars en hun vrouwen, waarin de herinnering aan de pijn van de oorlog in leven wordt gehouden. Maar waarin ook weemoed, humor en variété een grote rol hebben.
Medewerkers & uitvoerenden
Spel
Marieke Klooster, Hesther le Grand, George Tokaya
Muziek
Esther de Boer, Laura Iwema, Erik de Jong
Regie: Ben Smit
Tekst: Nico van der Wijk
Styling: Marjan van den Hof
Techniek: Arnold Markerink
Productie: George Tokaya
Illusiebouw: Martijn Cordes/Aafke Holman
Realisatie van het project
De voorstelling IN DE ILLUSIE is tot stand gekomen in samenwerking met de synagoge Groningen.
Daarnaast hebben de volgende instellingen en fondsen het project financieel mogelijk gemaakt: Kunstraad Groningen, Provincie Groningen, Levi Lassen Stichting, Scholten Kamminga Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Beringer Hazewinkel.
Artikel Dagblad van het Noorden
“George Tokaya laat trucs zien van Professor Ben-Ali-Libi en Professor Philippini in de voorstellling In de Illusie van Het Verhalen Cabinet, dat in oktober is te zien.
Een stuk over de twee in Groningen geboren Joodse goochelaars en hun vrouwen, Anna en Ida. De echtgenoten vertellen het verhaal van Ben-Ali-Libi en Philippini, maar ook hun eigen rol in de levens van hun mannen. De muziek, klarinet, viool, accordeon en zang, verklankt de sfeer van de vooroorlogse jaren van het Joodse revue en cabaret.” Dagblad van het Noorden, 1 juli 2023.
Lees hier het volledige artikel (pdf).
Artikel Nieuw Israëlietisch Weekblad
"Op 2 juli was het tachtig jaar geleden dat Michel Velleman, bekend als professor Ben Ali Libi en vereeuwigd in een gedicht van Willem Wilmink, de dood vond in vernietigingskamp Sobibor. Sinds 2018 vertoont George Tokaya trucs uit het programma van de zelfbenoemde 'feestarrangeur en hofgoochelaar'. "